Bu sayfa dizide hukuksal anlamda dikkat çeken ve sorgulanan detaylara ayrıldı…

12. Bölüm
 
İhsan kaçakçılık suçlaması ile gözaltına alındıktan sonra, çıkarıldığı mahkemede de tutuklu yargılanmasına karar verildi. Tutuklu olan İhsan’ı Süheyla’nın ziyaret edebilmesi soru işaretlerine neden oldu.
 
Soyadı tutmadığı halde nasıl görüş izni alınabildi?
Cemal Ağa’nın da soyadı tutmuyordu. O da İhsan ile görüştü!
Bütün bunlar nasıl oldu?
 
Demir, İhsan Bey’in avukatlığını yapmak üzere avukat Mehmet Bey’i İstanbul’dan çağırmıştı. Onlar, çiftlik girişinde konuşurlarken gelen Süheyla, Demir’in yanlarından ayrılmasından sonra avukata, “Mehmet Bey, sizden bir ricam olacak… İhsan Bey ile görüşmemi sağlayabilir misiniz?” diye sormuştu. Bu mümkün müydü?


Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmelik şöyle;
 
“ Madde 9 —Hükümlü ve tutuklular; eşi, anne, babası, büyükanne ve büyükbabası, çocuğu, torunu, kardeşi, gelini, damadı, kayınbiraderi, baldızı, yengesi, eniştesi, görümcesi, kayınvalidesi, kayınpederi, kayınvalidesinin annesi ve babası, kayınpederinin anne ve babası, eşinin başkasından olma çocuğu, büyükanne ve büyük babasının anne ve babaları, torun çocuğu, kardeş çocuğu, eşi, amcası, halası, dayısı, teyzesi ve bunların eşleri ile vasisi ve kayyımıyla görüşebilir.
Hükümlü ve tutuklular, birinci fıkrada sayılanlar dışında kalan üç ziyaretçisinin açık kimlik ve adresini ceza infaz kurumuna bildirir. Bu ziyaretçiler, ölüm, ağır hastalık, doğal afet, hükümlü ve tutuklunun nakli ya da ziyaretçinin ziyaret olanağını ortadan kaldıracak yerleşim yeri değişikliği gibi zorunlu haller dışında değiştirilemez.

http://www.resmi-gazete.org/sayi/12851/hukumlu-ve-tutuklularin-ziyaret-edilmeleri-hakkinda-yonetmelik.html , (16 Mart 2011)
 
Resmi gazete kayıtlarından anladığımız kadarıyla;
-Cemal Ağa, tutuklunun kayınpederi olması sıfatıyla İhsan ile görüşebilir.
-Süheyla’nınsa kanunen İhsan’ı ziyaret hakkının olmadığı görülüyor. Demek ki İhsan… birinci fıkrada sayılanların dışında kalan üç ziyaretçiden biri olarak Süheyla’nın kimlik ve adresini ceza infaz kurumuna bildirmiş diye düşünebiliriz…
İhsan’ın Süheyla’yı görüşme salonunda buluşundaki hayretini ise açıklayamayız.


 
21. Bölüm
 
Olabilirliği sorgulanan konulardan biri de Defne ve Kerim’in nikahı. Kerim sürpriz bir nikah hazırladı sevdiği kadına. İyi de… hazırlayabilir miydi?
 
Kerimin elinde sadece, Asi’nin Defne’nin çantasından aldığı nüfus cüzdanı vardı. Oysa nikah işlemlerini başlatabilmek ve tamamlayabilmek için nüfus kağıdı dışında gerekenler kabaca şöyle;
-6’şar adet vesikalık resim
-İmzalı ve mühürlü evlenme sağlık raporu
-Evlenecek çiftlerin beraber gelememeleri halinde gelemeyen adayın noterde düzenlediği özel bir vekalet…
-İkametgah
-Evlenme beyannamesi ve diğer doldurulması gereken evraklarda çiftlerin imzası…

 
 

Depar Holding’in finansal hacmi ve hisselerin dağılımı soru işaretleri bıraktı sürekli olarak… Konuya açıklık getiren bölümler…

6. Bölüm
 
İskenderun… Aile avukatı, kanuni varislerin yanında, Mahmut’un vasiyetini açarak, şirket hisselerinin tamamının ve peşine adı geçen gayrimenkullerin tümünün Demir’e bırakıldığını okudu. Burada kullanılan ‘şirket hisselerinin tamamı’ ibaresi şirketin idaresinin yanı sıra, mülkiyetinin de Demir’e geçtiğini sanmamıza sebep oldu.



14. Bölüm
 
Kozcuoğlu Çiftliği… Defne’nin Kerim’e istendiği gece Cemal Ağa’dan bir açıklama geldi.
Demir’in yanında maaşlı çalışan biliyormuş Kerim’i… ama araştırmış… Süheyla müdahale ediyor söze o anda… “Kerim şirketin hissedarlarından Cemal Ağa, Leyla da öyle. Benim dört çocuğum olduğunu farz edin. Hepsi gözümde eşittir.” Demek ki, Kerim, Leyla ve Melek’de şirkette hisse sahibi.




22. Bölüm
 
İhsan Bey’in son senedinin Aslan’da olduğunu ve bununla İhsan’ı sıkıştırdığını öğrenen Demir, İstanbul’dan avukatını çağırarak çiftliğin satışını engellemek için ne yapabilecekleri hakkında fikir alıyor. Seyirci bu nokta Süheyla’nın da şirket ortaklarından olduğunu avukattan bizzat duyuyor.



23. Bölüm
 
Kozcuoğlu Çiftliğinin açık arttırmada alınması için Demir’in hissilerinin 2/3’sinin satılacağı anlaşılıyor… Şirkette Kerim’in hisselerinin hızla kilit rol oynayacağı günlere doğru gidildiği için onun hisseleri kullanılmıyor… Çiftliğe takdir edilen bedel 430.000 YTL… Cemal Ağa’nın ayak oyunlarıyla satış 1.550.000 YTL ile noktalanıyor. Ortadoğu’da birinciliğe oynayan Depar Holding’in hissedarlarını bir çiftlik alımı sarsıyor!



50. Bölüm
 
Demir, Melek’den vazgeçmesi için Ali ile pazarlık yapıyor. Ali, Demir’in bütün işlerine taze bir ortak olarak girme şartıyla, Melek’den ayrılmaya kabul ediyor. Daha o hastaneden çıkmadan imzalar atılıyor. Melek’in ölümünden sonra bu ortaklık nasıl sonuçlandı hiç kimse bilmiyor.

 
 

İhsan’ın tefeciye verdiği senetlerin geri alınmaları kurgu içinde işlenirken de tutarsızlıklar görüldü…

3. Bölüm
 
Babasının borçlandığını duyan Asi, hemen ertesi gün bu borcu kapamak için soluğu tefecide aldı. Ama senetlerin başkasına devredildiğini öğrendi. Asi babasının borcunu hangi parayla kapatıp senetleri geri alacaktı… böyle bir para vardıysa babası tefeciye gitmeden neden ortaya çıkarmadı? Ya da bu para senetlerin kimde olduğu anlaşıldıktan sonra neden kullanılmadı?



 
Senetleri Demir’in devraldığı ortaya çıktı. Asi senetleri geri alabilmek için Demir’in çiftliğinde çalışmaya başladı.
 
 
6. Bölüm
 
Kendileriyle oyun oynadığını bildiği bu adamın çiftliğinde kızının çalışmasını hazmedemeyen İhsan Asi’li yılları Demir’den geri almaya çalıştı. Demir ‘Neden olmasın” dedi ama bedeli ağırdı… “Bir yılın karşılığı, sizin borçlu olduğunuz 2 senedin üzerindeki fiyatın iki katı”



7. Bölüm
 
Süheyla, İhsan’ı yok etme arzusuyla Demir’in elindeki senetleri kullanmasını istedi. Demir, o senetleri zorbalık için kullanmayacağını açıklasa da, elinde 3 senet olduğunu birini zaten geri verdiğini söyledi Teyzesine… Asi’nin atı karşılığında, can yoldaşı karşılığında 1.senet ödendi bu bölümde.



9. Bölüm
 
İhsan, ne pahasına bulaştığını bilmeden giriştiği işten gelen bir çanta dolusu parayı 2. senedin karşılığı olarak Demir’e verdi. Ama bu kaçakçılıktan gelen bir paraydı… resmi makamlarca hiç soruşturulmaması garip karşılandı! Bir bilinmez daha vardı… verilen para senedin gerçek karşılığı mıydı? Yoksa Demir’in Asi’li yıllara biçtiği astronomik değer mi?



Kurguda 3. senedin etrafında pek çok olay döndü ama cevaplanamayan sorularla geride bırakıldı sonunda…
 
 
Kurguda 3. senedin etrafında pek çok olay döndü ama cevaplanamayan sorularla geride bırakıldı sonunda…
 
21. Bölüm
 
Süheyla, Aslan’ı nüfusuna geçirdi, her şeyine ortak etti. 3.senedi oğullarını sahiplenmekte yeterince hızlı davranmayan İhsan’la hesaplaşması için Aslan’a verdi. Senedi tahsil etmek için neyi beklediğini soran oğluna, “bilmiyorum” dedi… Halbuki bu senet karşılığı Demir ile İhsan’ın çiftliğin işletilmesi üzerine bir centilmenlik anlaşması yaptığından haberi vardı, hatta bu konuda yeğeniyle tartışmıştı.
 
Bu bölüme kadar senetleri Demir’in aldığı düşünülüyordu. Ama senetler Depar Holding’in mülkiyetinde çıktı. Şirkette yapılan toplantıda, Aslan’ın da artık şirkette yetki sahibi olduğu, senedin ona verildiği Süheyla tarafından yeğenlerine açıklandı. Neticede çiftlik satışından gelen para senedi ve gecikme faizini karşılamış olmalı… ama fazlası mal sahibine geri verilmeliydi. Kozcuoğlu ailesi çiftliklerine kiracı olarak döndüğünde kirayı ödemekte zorlandı. Diğer taraftan da ilkeleriyle tanıdığımız İhsan’ın eğer bu parayı aldıysa Demir’e iade etmesi beklendi…

 

40. Bölüm
 
Cemal Ağa’nın cinayeti konusunda savcının Hatay’a tayin şeklinden tutunda dava sırasındaki tutumuna kadar pek çok detay tartışıldı. Kurguda yeterince dikkatli işlenmeyen bu konuda eleştiriler sadece forumlarla sınırlı kalmadı.
 
Milliyet TV ‘Söz okurun’ köşesinde bakın bir seyirci bu konu için ne diyor?..
 
“Dizilerin danışmanlarının olmaması onca emek verilen dizileri ne komik duruma düşürüyor değil mi? Asi’de bir savcının özel olarak bir dosyayı incelediği ve suçluyu bulmak için dedektif gibi çalıştığı görülüyor. Savcılıkla işi olup da bir türlü çözülemeyen insanların aklından geçen de herhalde bu savcının başka bir ülkede olduğu ya da yakının olduğu için torpil geçildiğidir. Bir başka fiyasko ise Demir içeriye alınırken düğünün bitmesinin beklenmemesidir ki düğün ve cenaze gibi durumlarda savcılığın özel izni ile gözaltına alınma durumunun 4 gün ertelenebileceğidir. Onu da geçin en azından düğün sonuna kadar beklenebilir. Ayrıca dünyanın hiçbir yerinde savcı gözaltına almaya gitmez. Devletin emniyet güçleri var. Asıl önemli fiyasko ise görevi olmadığı halde, bunca işi yapan savcının Demir’le görüşmek isteyen İhsan’a “Ne yapabilirim bilemiyorum ama bir şeyler yapmaya çalışacağım” demesidir. Sanırım savcı bu konuda izin verme yetkisinin kendisinde olduğunu bilmiyor. Ayrıca Cemal Ağa’yı vurmadığının ispatlayamayan Demir, kazayla öldürdüğünü kimle ve nasıl ispatlayacak o da, ayrı bir konu. Sanırım bu konudaki tek tanığının ölü olması savcıya göre bir sorun teşkil etmeyecek. Demir hakime “Kazara vurdum dediğinde hakim hemen inanacak ve cezası hafifleyecek. Ve bu aklı veren de savcı… İnsanın bu adama “Seni kim savcı yaptı?” diyesi geliyor…

 

Demir’in boşanma dilekçesi de seyirciyi şaşkına döndüren bir detaydı… yorumsuz alıyoruz bazı kısımlarını…
 
41. Bölüm
 
Davacı: Demir Doğan
Davalı: Asiye Doğan
 
Müvekkilim Davalı ile 2008 yılında anlaşarak evlenmiştir.
Davalı eş son yıllarda evlilik birliğini yok sayarak alkol alışkanlığı nedeniyle evine hem geç hem de aşırı alkollü olarak gelmektedir. Ayrıca devamlı ve kararlı bir sadakatsizlik içinde de bulunmaktadır. Davalının bu olumsuz davranışları nedeniyle aile birliğini korumak adına müvekkilemin davalı eşiyle konuşmaya çalışması karşısında eşinden çok kötü hakaretler almış ve her defasında davalı eşinden dayak yemiştir. Son olarak yaklaşık 3 ay önce müvekkilemi evden kovmuş ve evin kapı kilidini de değiştirmiştir.
 
Aile büyüklerinin sürekli araya girmelerine rağmen davalı eş alışkanlıklarından vazgeçmemiş ve sürekli müvekkilime şiddet uygulamıştır…Aile birliğine karşı böylesine sadakatsiz bir tutumda olan kocaya kadının tepki göstermesi her ne kadar yaradılışının tabii ve kaçınılmaz bir sonucu olsa bile müvekkilem.......müşterek çocuklarının geleceğini düşünerek zamanla eşinin davranışlarının .... umuduyla bekleyerek, bu olumsuz duruma katlanmıştır. Davalı eş müvekkilimin ....suistimal ederek alkol alışkanlığını, sadakatsizliğini ve eşine karşı şiddet.... haline getirmiştir. Artık bu durumda mevcut evlilik ve müşterek hayat .... sürdürülmesi imkansız hale gelmiş ve söz konusu evlilik çok ciddi bir biçimde ....sarsılmıştır.
 
Müvekkilem evlilik birliğinin gerektirdiği..... getirmesine rağmen davalı taraf evlilik dışı ilişkileri ve alkol alışkanlığı nedeniyle... mutluluğu için çaba sarfetmiş ne de müşterek çocuklar üzerinde olumlu bir .... .vs …
 
 

62. Bölüm
 
Demir’in babalık davası da kurguda gerçeklerden çok uzak işlenen detaylardan biri oldu… “…bazı davalar kendine özeldir. Ama dizide izlediğimiz kesinlikle o özel davalardan değildi” diyen konunun uzmanı bir seyircinin dizifilm.com’da forum takipçilerine aktardığı bilgiler şöyle…

Antakya Aile Mahkemesi. Dosya No:858bin küsur.
Mahkemelerde, her yıl açılan davaya sıra numarası verilir ve bu 2009/1 den başlar. Antakya’da bu sayı 2009/500 lerde biter. 273 bin nüfuslu Antakya’da 858 bin kişi nasıl boşanma, velayet veya nafaka davası açtı anlamadım. Sanırım tüm Türkiye davalarını Antakya’da açıyor.
 
Ayrıca, çekimlerin sürdüğü Adliye Hatay Adliyesi, Antakya adliyesi diye bir yer de yok.
 
Müşteki Demir Doğan, Aile Mahkemesinde müşteki olmaz davacı olur. Müşteki Ceza mahkemelerinde şikayetçi veya suçtan zarar görene denir.
 
Demir'in Avukatı Demirden vekilim diye söz ediyordu. Oysa Demir müvekkil, Avukat ise vekildir.
 
Küçük Asya'nın haftanın 2 günü, babayla görüşmesine diye karar verildi. Oysa bu en fazla her hafta sonu saat.10.00 ila 18.00 arası cumartesi veya pazar olmak üzere bir gündür ki, eski eşler kendilerine yeni bir hayat kurabilsinler ve çocuğun bir düzeni ve belirli bir evi, yaşamı olsun, eski eşler arasında git gel yapmak sureti ile düzeni ve dengesi bozulmasın düşüncesinden kaynaklanır.
 
… ayrıca dini bayramların 2. günleri aynı saatler arasında, tarafların ayrı şehirlerde oturması halinde ise, gün kavramı kalkar, sadece temmuz ayı boyunca baba çocuğunu yanına alır
 
Medeni Kanun aile yapısını düzenler, boşanma davasında, çocuklar pedagog ve sosyal uzman görüşü sonucunda, çocukların psikolojilerinde bir zedelenme var ise anne veya baba ile nasıl görüştürüleceği kararlaştırılır, diğer tüm davalarda ise daha önce belirttiğim şekilde görüşmelerine izin verilir.



‘mürdüm’18 Nisan 2009 paylaşımı,